Drammenserne koser seg ved elva

Publisert: 03. 12. 2006.

På varme sommerdager hender det at drammensere på bytur hopper uti elva.  Den tidligere så forurensede drammenselva er renset, og langs breddene finnes spaserveier, badestrender, cafèer og boliger. Elva som skapte byen gjør det igjen.

 

Da drammenserne fikk sin egen bystrand midt i sentrum, var det mange som var skeptiske. I mange år hadde laksen hatt elva for seg selv, drammenselva er jo en av landets beste lakseelver. Bading i elva var derimot noe som hørte fortiden til, tenkte noen og husket gamle dagers badeliv ute på Risgarden ved elvemunningen mot fjorden. Men skepsis ble vendt til begeistring. Den rensede elva, med sine krusninger og bølgeskvulp har nok en gang vunnet drammensernes hjerter.

Det har skjedd mye med Drammens ansikt de siste årene. Asfalt har blitt erstattet av gress, parker og brostein.  Politikerne i Drammen ønsket å skape en triveligere by, og de har lykkes. Resultatet kan blant annet sees på solrike søndager, når drammensere i alle aldre finner veien til elvepromenaden på nedsiden av Aass Bryggeri. Noen rusler hånd i hånd, andre kombinerer volleyball med et bad i elva, mens noen foretrekker å slikke sol på gresset.


Det var i november 2005 at begrepet “Elvebyen Drammen” ble lansert. “Elveprosjektet” har vært så vellykket at entusiastiske drammensere og venner av byen nylig stemte Drammen fram til 2. plass i NRK-kåringen av Årets Sommerby!  I 2003 ble Drammen tildelt bymiljøprisen og i 2005 ble Bragernes torg kåret til “Norges beste uterom.”


Hver sommer feirer byen elva med “Elvefestivalen” som trekker tusener av mennesker til sentrum. Noen velger å oppleve musikken fra elva, der cabincruisere og kajakkpadlere ferdes side om side. 

I spørreundersøkelser svarte femtiåtte tusen drammensere at de er stolte av elvebyen sin. Drammenserne har blitt de viktigste ambassadørene for byen, og ingen snakker lenger om harrybyen Drammen.


Elvebyens hjemmesider