Elever fra Danvik skole besøkte havna i forrige uke og fikk være med å tømme det flytende søppelspannet Seabin.
Foto: Wärtsilä Norge
Wärtsilä har plassert ut tre flytende søppelspann på henholdsvis på Aker Brygge, i Asker og i Drammen. Prototypen heter Seabin og er utviklet av to tidligere surfere og seilere fra Australia, Pete Ceglinski og Andrew Turton, etter å ha sett den dramatiske utviklingen av plastsøppel i havet. «Kan vi ha søppelspann på land, kan vi også ha det i sjøen», er deres motto.
– Dette er et spennende pilotprosjekt der vi og får være med å teste en ny metode for å samle søppel på avveie i sjøen. Vi håper teknologien blir videreutviklet til å kunne bidra til å gjøre havnebassengene renere. Plastforsøpling er en av vår tids aller største miljøproblemer, sier assisterende havnedirektør Ivar Vannebo.
Gode ambassadører mot plastforsøpling
I starten av juni fikk elever fra første og sjuende trinn på Danvik skole være med å tømme Seabin.
– På skolen har vi lært om hvordan forsøpling påvirker livet i havet og lært at plast brytes ned i veldig små biter som er skadelige for fiskene, sier 7. klassing fra Danvik barneskole Maya Sophie (12).
Barna samles på kaia der det flytende søppelspannet ligger i vannoverflaten og pumper inn vann og fanger opp søppel i vannet. Ivar Vannebo henter opp filteret og barna får se ”fangsten”.
Oppi finner de både emballasje og små plastrester. Det de trodde var en naturlig plante, var til alles store overraskelse også laget av plast.
– Tenk at dette har ligget i vannet! sier Ada (6).
Sammen med klassevennene går hun nøye gjennom søppelet og forteller at de også har samlet søppel rundt skolen.
– Det er viktig for oss å engasjere den oppvoksende generasjonen slik at de kan være gode ambassadører for et plastfritt hav en gang i framtiden, sier Ivar Vannebo til Byavisa.
Vi spiller alle en rolle
Seabin ligger i vannet og samler opp rundt 1,5 – 2 kilo søppel hver dag. Det globale pilotprogrammet ble lansert i april 2017 med testing av den nyeste prototypen, V5 Hybrid. Vann suges inn fra overflaten og passerer gjennom fangstposfilteret inne i Seabin, og etterlater søppel og rusk i fangstposen som blir tømt hver dag.
– Wärtsilä er stolt av å kunne donere en Seabin til Drammen havn. Som en ledende aktør innen den maritime industrien har vi ansvar for å ta vare på miljøet. Her kan vi alle spille en rolle, både store internasjonale bedrifter og enkeltpersoner, sier administrerende direktør, Kjetil Hovland, Wärtsilä Gas Solution og Wärtsilä Valmarine.