En permanent bosetting tar form ved munningen av Drammenselva, samtidig som havna utvikler seg til å bli et viktig handelssenter.
Drammensfjorden er nå Norges hoved inn- og utfartsåre for tømmereksport. Ved midten av 1700-tallet eksporterte havna det dobbelte av Christiania, og det samme som alle de øvrige havnene i Oslofjorden. Skipstrafikken er omfattende og kontinuerlig.
Mot slutten av 1800-tallet begynner papirfabrikkene å skyte opp langs Drammenselva og skaper en helt ny form for eksporthandel.
På denne tiden fantes det også en annen type industri i Drammen, glassverk, jernverk og et bryggeri er noen av dem.
Drammen har vært et viktig jernbaneknutepunkt i mange år. Dette har gitt Drammen havn en livsviktig transportforbindelse til omverdenen. Randsfjordsbanen blir anlagt fra Drammen til Randsfjord stasjon i sørvestenden av Randsfjorden ved Jevnaker i 1868. Drammensbanen kommer på plass i 1872, og forbinder Drammen og Oslo. Verdt å nevne er at jernbanebroene i Drammen er de lengste i Norge.
Holmenbrua gir bedre forbindelse til vei, og bidrar til bedre logistikk for Drammen havn.
Eksport fra papirfabrikkene minker og fabrikkene ser en dyster fremtid. Samtidig øker import av frukt og andre varer via Drammen havn. Drammen bilhavn blir etablert og er starten på stor bilimport over Drammen havn.
Risgardenkaia står ferdig i 1974. Utbyggingen av Holmen er en viktig bidragsyter for havnas videre vekst.
Drammen havn ønsker å bli den beste intermodale havnen
i sørøst Norge. Det satses på direkte togforbindelse fra Holmen, og sammen med den gode lokasjonen på Østlandet gir det gode veiforbindelser.
Drammen havn
Hans Kiærsgate 1 A
3003 Drammen