logo

FORSIDE HAVNA SKUR 1 KONTAKT ENGLISH

 


Forside > Havna >

Tung last fra Drammen til Sør-Korea

strek
11.02.2013

Båten Wiebke forlot kaia på Langbrygga på Drammen havn med to gassturbiner på 220 tonn om bord. Gassturbinene skal til verdens største skipsverft, Hyundai Heavy Industries i Sør-Korea, og skal brukes på en FPSO (Floating Production Storage and Offloading).

– Vi har håndtert gassturbiner fra Dresser Rand tidligere også, men aldri så store som disse, sier havneinspektør Morten Hansen. – Det er en komplisert og utfordrende prosess å håndtere denne typen utstyr, og vi har forsøkt å legge til rette så godt som mulig. Å bruke sjøveien for å frakte denne typen gods er eneste mulighet, sier han.

Produserer strøm til oljeinstallasjoner

Det er BP (British Petroleum) som er sluttkunden. I Sør-Korea skal gassturbinene installeres på en FPSO, som er en flytende oljeplattform. Når den er ferdig skal den i operasjon utenfor Skottland. Gassturbinene bruker gass fra plattformens produksjon til å produsere strøm til hele anlegget. Leveransen som nå går over Drammen havn består av åtte gassturbiner. Tre ble skipet ut i november 2012 og to nå i februar. I løpet av forsommeren skal ytterligere tre gassturbiner håndteres over havna.

Dresser Rand har en sammenstillingsenhet på Tangen i Drammen, rett ved kaia på Langbrygga. Veien fra lokalene hvor gassturbinene blir sammenstilt til der de skal om bord i båten, er derfor kort. Men med så tung og dyrbar last er det allikevel en komplisert operasjon.

Alle kriterier oppfylt

Jan Hjorth i Panalpina har ansvaret for transporten og er prosjektleder på vegne av BP. Han er godt fornøyd med samarbeidet med Drammen havn.
– God plass, tilgjengelig transportvei og en kai som er stor og dyp nok er kriterier vi legger vekt på, og her i Drammen får vi alle oppfylt, sier han. – Jeg var på besøk i Drammen en stund i forkant for å se på mulige løsninger for transport og plassering av godset, og jeg syns det fungerer utmerket, sier han.

Et 20-talls mennesker er involvert for å få de 220 tonn tunge gassturbinene om bord på båten Wiebke. Sikkerheten står i høysete og alt planlegges og gjennomføres etter en nøye plan. Turbinene kjøres på trailer fra Tangen til havna i løpet av natten, siden lasten må beveges sakte og veien må stenges. Båten har to kraner om bord som kan håndtere opp til 320 tonn. Med sin 150 meters lengde og 20 meters bredde, er den én av de største båtene som Drammen havn kan ta imot på Langbrygga.

– Dresser Rand har ordrebøkene fulle ut 2014, så det kan komme flere av denne typen oppdrag, avslutter Morten Hansen.

image
Jan Hjorth (t.v.) i Panalpina er godt fornøyd med samarbeidet med Drammen havn og havneinspektør Morten Hansen.

image
Gassturbinene fra Dresser Rand hadde kort vei fra Dressers lokaler på Tangen til Langbrygga på Drammen havn. Allikevel er det en krevende og nøye planlagt prosess med mange involverte.
image

 

 

 

logo

 

 

 

 

Kontaktinformasjon
post@drammenhavn.no
Tel: +47 32 20 86 50
Fax: +47 32 20 86 51
Org.nr.: 970 530 169

Besøksadresse
Drammen havn
Hans Kiærsgate 1A
3003 Drammen

Postadresse
P.b. 636, Strømsø
3003 Drammen

 

Personvern og cookies